Tuesday, 24 May 2011

teo

Ea e Teodora, studentă la masteratul de Urbanism al Universității din Leuven, Belgia. Teodora a venit aici după ce a terminat Facultatea de Arhitectură din Timișoara. La un interviu i s-a sugerat să obțină o diplomă în străinătate, pentru că cea din România nu va avea niciodată aceeași valoare cu cele obținute în vestul Europei.

 
Am întâlnit-o căutând oameni activi noaptea pentru cursul foto, la recomandarea unui prieten. Se apropie sesiunea, ceea ce pentru studenții la arhitectură echivalează de multe ori cu predări, pregătite în numeroase nopți nedormite. 
 Împreună cu Eli, o colegă de proiect din Brazilia, Teo discută detalii ale machetei. E joi, iar predarea e luni. O perioadă cu 2-3 ore de somn pe noapte...
 La un moment dat, tot decupând de zor carton de 1mm, Teo spune: ”Dacă mă tai sper măcar să nu murdăresc planșa.” A avut noroc, tăietura a fost ușoară.
 La 23:45, o scurtă pauză de masă. Deși obosite, fetele sunt optimiste că vor termina la timp. Pe lângă decuparea a 5 planșe care vor fi suprapuse pentru a crea un efect 3D, mai trebuie făcută și o machetă și pregătit câte un discurs pentru susținerea lucrării. E vineri seara.
 După luni de pregătire și zile întregi de muncă, cele 5 planșe sunt suprapuse pentru prima dată. Arată bine, dar mai e de lucru. Ceilalți colegi din atelier vin să arunce o privire. Cu toții au predare luni, iar unii sunt mai avansați cu lucrările. Teo a fost impresionată de punctualitatea cerută aici și de seriozitatea multora, chiar dacă-i lipsesc glumele câteodată.
 Un scurt moment de relaxare, după care vor trebui să decidă cu ce vor continua. Școala are un parteneriat cu Vietnam-ul, iar proiectul fetelor se referă la o zonă de lângă Hanoi, pe care au vizitat-o în urmă cu câteva luni și pentru care propun îmbunătățiri urbanistice.
 Am profitat de moment și i-am cerut lui Teo să-mi pozeze pentru portretul environmental. În mână ține una din planșe, la care a lucrat 2 zile, iar în spate sunt schițe din ultimele săptămâni. Atelierul este locul unde Teo își petrece cea mai mare parte a timpului. Mai în glumă, mai în serios se întreabă dacă merită să plătească chiria pentru un apartament unde se duce doar să doarmă.
 Într-o pauză o însoțește pe Lyne, cealaltă colegă de proiect, la o țigară în fața clădirii. Atelierele sunt adăpostite într-o fostă moară, iar alte săli ale școlii se află într-un castel alăturat.
 Lyne vine să vadă stadiul lucrărilor la machetă. Propunerile ei de modificări suplimentare sunt primite cu scepticism.
 Pe la 1:10, cineva pune Queen - I want to break free. E cumva în asentimentul tuturor.
 Luni de dimineață încep susținerile. Teo ascultă cu interes întrebările grupului de profesori.
 Peste câteva minute va fi rândul lor. Teo schimbă impresii cu un coleg care și-a susținut deja lucrarea.
 Teo și Lyne în dreptul machetei care le-a marcat ultimele zile. Și nopți.
 După discursul fetelor e rândul profesorilor să pună întrebări, să-și dea cu părerea.
 Fetele, în imagine împreună cu îndrumătorul lor, încearcă să clarifice neînțelegerile profesorilor. Se pare că prezentarea n-a mers tocmai perfect.
 Un profesor din Olanda explică asemănări în probleme de gestionare a apelor între Vietnam și Olanda. 

 După prezentare, Teo schimbă impresii cu un coleg belgian. Pentru moment primează bucuria că au scăpat, deocamdată.
 La prânz în campus, analizând ce-a mers bine și ce trebuia abordat altfel. Planuri pentru zilele următoare. În sesiunea actuală Teo ar mai avea de făcut vreo 3 lucrări teoretice.
După prânz Teo se întoarce să mai asiste la prezentări ale colegilor. Alături de ea sunt două foste colege de facultate, venite în vizită și care au dat o mână de ajutor la finalizarea machetelor.

Urmează un curs de la ora 18, apoi recuperarea somnului și apoi următoarele proiecte.

No comments: